Viime aikoina lehdissä on ollut paljon artikkeleita, joissa ruoditaan syitä siihen miksei Suomen vienti vedä ja miksi uusia vientiyrityksiä ei synny. Samaan hengenvetoon voidaan todeta, ettäRuotsin ja Saksan vienti taas vetää ennätyshyvin. Syitä on haettu monesta suunnasta, mm. viennin rahoituksesta ja sen byrokratiasta. Onkin totta, että rahoituksen hakeminen on erittäin hankalaa ja vaatii monesti Suomi-Byrokratia-Suomi sanakirjan täydellistä hallintaa. Tästä johtuen monet luopuvatkin rahoituksen hakemisesta julkiselta hallinnolta.

Tämä ei kuitenkaan ole se todellinen syy, koska tukia haetaan myös osittain vain siksi, että niitä saadaan ja siten voidaan hieman”sohia” kansainvälisiä markkinoita ja todeta, ettei se kannattanut. Jos asiakashankintaa tehdään uusilta markkinoilta vain sen vuoksi, että joku toinen  taho tämän kokeilun rahoittaa, niin projekti on tuhoon tuomittu. Suunnitelmallisuuden sijaan toimitaan hätiköidysti ja lyhytnäköisesti ja katsotaan vain vuoden päähän. Ongelmaa pienentäisi suunnitelmien sitominen julkisen hallinnon määrittelemiin rajoituksiin. Kun projektin kesto on vuoden ja max. budjetti on 160 000€, ei tällaisella summalla ja aikataululla vientiä aloiteta. Lähinnä raapaistaan pintaa. Todellisuudessa rahaa menee vähintään kolminkertainen määrä ja aikaakin tarvitaan min. kolme vuotta. Tämä on asia, joka pitäisi tiedostaa jo ennen kuin kansainvälistymiseen lähdetään.

Onko suurin syy viennin vetämättömyyteen ja tukien hukkaan valumiseen pk-sektorin yritysten sinisilmäisyys viennin aloittamisen helppoudesta? Vai myönnetäänkö tukia väärin perustein; liian vähän ja riskittömästi? Jos tuki laiskistuttaa ponnisteluja, niin lainaraha ainakin takaa sen, että sitä otetaan kun uskotaan tuotteeseen ja palveluun ja siihen, etttä uusia asiakkaita löytyy kansainvälisiltä markkinoilta.

Tämkäänä ei tietenkään takaa tulosta, mutta ainakin se ohjaa valtion viennin edistämisponnistelut yrityksiin, jotka oikeasti janoavat menestystä kansainvälisiltä markkinoilta ja uskovat itseensä.

Lainatakseni itseäni viisaamman sanoja. ”Kyllä yrittäjän pitää uskoa omaan tekemiseen sen verran, että on valmis laittamaan vaikka oman talon pantiksi”.