Kasvun edellytykset, ongelmat ja haasteet

Kasvuyritys aka kasvun hakeminen on termi, joka toistuu mediassa. Jotta voidaan saada tukea valtion virastoilta yrityksen kehittämiseen, on kasvettava. Kauppalehti listaa jatkuvasti parhaat kasvuyritykset Suomessa. Kasvu on selvästi jotain mikä on toivottavaa. Miksi kasvusta on siis tullut monelle yrittäjälle kirosana?

Kasvu vaatii yritykseltä ja sen johdolta muutamia asioita:

  • Kasvuhakuisuutta (asenne/tahto)
  • Kasvukykyä (yrityksen resurssit ja osaaminen)
  • Kilpailuedun tavoittelua (suhteessa kilpailijoihin)
  • Potentiaalisia asiakkaita (markkinamahdollisuus)

Kolme viimeistä pollaa näyttäisivät olevan suhteellisen selviä asioita, helpohkoja selvittää ja varmentaa. Miksi siis niin harva yrittäjä hakee kasvua? Ja vielä harvempi onnistuu siinä?

Vastaus löytynee listan ensimmäisestä pollasta; yrityksen johdolla ei ole todellista kasvuhakuisuutta. Kasvuhakuisuus tarkoittaa asennetta, sitoutuneisuutta kasvuun ja ennen kaikkea riskinottokykyä

Samassa pitäytyminen on valinta. Turvasatama kasvun kylmäksi ja uhkaavaksi koettua bisnestä vastaan,  johon ei haluta mukaan. Tällainen asenne on kuitenkin turhan negatiivinen, sillä kasvu on ennen kaikkea työllistämistä, oman liikeidean kehittämistä eteenpäin ja uuden luomista.

Oman yrityksen potentiaalin näkeminen on hankalaa. Tämä taas johtuu usein siitä, että omien markkinoiden tuntemus on rajallinen ja asenne usein vielä negatiivisuuteen kallellaan. Ei uskota omaan osaamiseen ja omiin mahdollisuuksiin.Liekö tämä asennoituminen jo äidinmaidossa meille kaikille annettu. Suomalainen riskinottohalu on matalampi kuin useassa muussa Euroopan maassa.

Ulkopuolinen asiantuntija on käytettävissä oleva resurssi työkaluineen analysoimaan yrityksen osaaminen, resurssit ja mahdollisuudet menestyä.  Toinen vaihtoehto on ottaa riski ja yrittää itse. Kasvun tavoittelemisen tulisi olla tavoittelemisen arvoista  ja sitä ei missään nimessä pitäisi pelätä, saati ajatella kirosanana. Lainatakseni Veikkauksen legendaarista mainoslausetta: ”Jos et veikkaa, et voi voittaa”.