Industria Oy hakee ”Innovaatioiden kaupallistaminen” – palvelulla palkitulle puurakenteiden liitosmenetelmälle ja koko liike-idealle yhteistyökumppaneita ja maailman valloitusta!

Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus Oy PIKES on ollut yhteistyökumppanina jo useana vuonna Start Me Up –liikeideakilpailussa, joka on Joensuun Tiedepuisto Oy:n organisoima maakunnallinen kilpailu potentiaalisten ideoiden löytämiseksi. Tänä vuonna PIKES Oy yhdessä Pielisen Osuuspankin kanssa halusi kannustaa alueen yrittäjiä ja työntekijöitä palkitsemalla Pielisen Karjalan parhaan liikeidean 1000 euron palkinnolla.

Vihreän kasvun palkinto 3.000 euroa sekä paras Pielisen Karjalan -alueen palkinto 1.000 euroa, ”Liitoselementti ja menetelmä puurakenteiden liittämiseksi”, Ari Kähkönen, Loviisa (Koli).

Jarin blogi2

Liitoselementti ja menetelmä puurakenteiden liittämiseksi ”Kustannustehokkaasti japanilaisen mestarin tasolle”

Ihastuminen japanilaiseen puurakentamiseen innosti Ari Kähkösen kehittämään puurakenteille uudenlaisen liitosmenetelmän. Idea nostaa pilaripalkkirakennusmenetelmät tälle vuosituhannelle nykyaikaisten työstö- suunnittelumenetelmien avulla. Oivallus nopeuttaa ja yksinkertaistaa merkittävästi puupalkkirakentamista.  Japanissa rakennettiin noin 550 000 puutaloa viime vuonna. Puuta arvostavat japanilaiset ovat kautta historian jaksaneet työstää pilaripalkkiensa liitokset mestarien käsityönä. Vajaat 20 vuotta sitten venepuuseppä Ari Kähkönen hankki kirjan japanilaisista rakennusmenetelmistä ja innostui. – Kirjassa esiteltiin japanilaisia rakennusmenetelmiä. Hienoja liitoksia, taidokasta mestarien työtä. Japanissa mestaritimpurit ovat kalliita ammattimiehiä. Mestariksi puutaloa pystyttämään ei pääse, ennen kuin takana on 12 vuotta kisällin hommia, Ari Kähkönen kuvailee.

Joensuulaislähtöisen ja tällä hetkellä Loviisassa asuvan venepuusepän elämänura on rakentunut puun ympärille. Nyt Kähkösellä on näpeissään menetelmä puurakenteiden liittämiseen japanilaisten mestarien veroisesti, mutta monin verroin kustannustehokkaammin. Lisää uskonvahvistusta idealle tuli viime syksynä, kun Kähkösen silmiin osui pikku-uutinen Helsingin Sanomissa. Uutisen mukaan Japanissa harkitaan ensi kertaa historiassa siirtotyövoiman tuomista maahan. Tekijöistä ja myös materiaaleista on pulaa eritoten rakennusalalla. Venepuusepän käsissä suorastaan kuumotti oivallinen innovaatio puutalojen vientimarkkinoille.

– Olen kehitellyt pilaripalkkimenetelmän liitoselementtiä siitä saakka, kun kymmenisen vuotta sitten rakensin talooni 10 neliön lasikuistin japanilaisella menetelmällä. Kauniita ja päällepäin näkymättömiä liitoksia sain aikaan, mutta äärimmäisen haastavaa rakentaminen oli. Vaan siitä se idea sitten lähti, tavoite saada aikaan yhtä kaunista ja lujaa jälkeä nykypäivän tekniikkaa hyödyntäen ja kustannustehokkaasti.
Ari Kähkönen päätti todistaa ideansa oivallisuuden itselleen ja muille. Mies ryhtyi pystyttämään puutaloa oppiensa mukaan Kolille. Hän suunnitteli talosta sellaisen, että se mahtuu 20-jalkaiseen merikonttiin. Kätevä koko ja kuljetettavuus olisivat viennin kannalta ratkaisevia.

Oma työtila on valmistumassa pilottikohteena Kolilla. – Menetelmä on testattu, runko on helppoa ja yksinkertaista pystyttää. Jos homma onnistuu tällaiselta keskinkertaiselta puuveneveistäjältä, onnistuu se muiltakin.

Ari Kähkönen on omistautunut puurakentamiselle ja pilaripalkkimenetelmälle. Suomessa pilaripalkkimenetelmällä ei montaa taloa vuodessa nouse, mutta Japani ja myös Eurooppa ovat kiinnostavia vientikohteita. Talotehdasta Kähkönen ei kuvittele perustavansa, mutta hän näkee innovaationsa tuovan kaivattua lisäarvoa suomalaisille puutaloviejille. – Kotimainen ja kansainvälinen patentti on haussa ja tuotteistamisprojektikin meneillään. Seuraavaksi haetaan yhteistyökumppaneita.

(Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus Oy, Pikes-tiedotus)