Mistä on aidosti hyödyllinen kehityshanke yritysten mielestä tehty? Yksinkertaisuudesta, konkreettisuudesta ja nopeasta päätöksenteosta! Näistä sai kehuja juuri päättynyt Pirkanman ELY-keskuksen ja TE-keskuksen PIIRU-hanke.

Pirkanmaan ELY:n PIIRU-hanke

PIIRU-hankkeessa autettiin pirkanmaalaisia pk-yrityksiä ja niiden henkilöstöä sopeutumaan ja varautumaan muutoksiin jo piirun verran aikaisemmin. Eli luomaan uutta liiketoimintaa yhteistyön, henkilöstön osaamisen kehittämisen ja digitalisaation hyödyntämisen kautta. Mukana oli hankkeen aikana yhteensä 40 yritystä, joista muodostettiin 7 verkostoa eri toimialoille.

Verkostomanagerina Industria kokosi ja valmensi verkostoa yrityksistä, jotka tavoittelevat asiakkaita meriteollisuuden puolelta. Voimien yhdistäminen on järkevää – yhdessä yritykset voivat tarjota meriteollisuuden kokonaistoimittajille laajemman palvelukokonaisuuden. Miksi laaja palvelukokonaisuus on tärkeää? Koska isoissa meriteollisuuden hankkeissa kokonaistoimittajat asioivat mieluummin sellaisten toimijoiden kanssa, jotka pystyvät kerralla hoitamaan isomman palasen projektista.

Yhteistyössä pienetkin yritykset voivat siis päästä mukaan isoihin meriteollisuuden hankkeisiin, joihin niillä yksin tuskin olisi mahdollisuuksia. Industria on sparrannut meriteollisuuden alihankkijoita jo vuosia, ja oli hienoa päästä jakamaan osaamistamme pirkanmaalaisille yrityksille.

Mikä hankkeesta teki onnistuneen?

  1. Yksinkertaisuus: Yritysten ei tarvinnut puljata rahoitushakemusten kanssa, vaan hankkeeseen osallistuminen oli yrityksille maksutonta. Industria kokosi sopivista yrityksistä verkoston ja suunnitteli toteutukselle selkeät askelmerkit.
  2. Konkreettisuus: Ei turhia kokoontumisia ja höpinöitä, vaan konkreettista toimintaa. Industria toteutti tiiviit ja informatiiviset infotilaisuudet meriteollisuuden hankkeista, auttoi yrityksiä luomaan konkreettista verkostoyhteistyötä ja esittelemään tarjoomansa meriteollisuuden kokonaistoimittajille.
  3. Nopea päätöksenteko: Hanketta vetivät Pirkanmaan ELY-keskuksen puolella työparina Mia Häkkinen ja Harri Katajisto, joiden luotsaamana hanke eteni ripeästi ja joustavasti.

Hanke päätettiin syksyllä päätösseminaariin, jossa Henkka Hyppönen pääpuhujana avasi persoonallisella tavallaan uuden teknologisen kehittymisen tuomia mahdollisuuksia yrityksille. Olipa kyse tekoälystä, uusista jakeluvaihtoehdoista tai digitalisaation eri muodoista, kaikki nämä ovat muutoksiin varautuvalle yritykselle ensisijassa mahdollisuuksia kehittää omaa liiketoimintaa!

Verkostoyhteistyö meriteollisuuden parissa jatkuu, vaikka PIIRU-hanke päättyikin. Haemme jatkuvasti uusia meriteollisuuden alihankinnasta kiinnostuneita yrityksiä mukaan tarjoamaan palveluitaan meriteollisuuden kokonaistoimittajille. Meriteollisuuteen perehtynyt seniorikonsulttimme Reijo Kivelä (reijo.kivela@industria.fi) kertoo mielellään tarkemmin näistä mahdollisuuksista.